Capoeira Rijeka Forum

Please login or register.

Author Topic: Berimbau tutorial by Abada  (Read 1238 times)

Offline Abadá

• Administrator
  • Hero Member
    • Jacobina Arte Rijeka
    • ICQ Messenger - 100660948
    • MSN Messenger - damirkov@gmail.com
    • View Profile
    • Email
Berimbau tutorial by Abada
« on: July 06, 2009, 20:29:12 PM »
Za one nadobudne koji zele jednog dana svirat Berimbau napravljen vlastitim rukama.
1. za izradu berimbaa treba puno vise volje nego novaca... meni prva 2 berimbaa nisu uspjela jer nisam znao neke stvari koje sad znam pa sam ih odlucio podijelit s vama.
2. a) odabir drva, ja sam koristio Jasen jer je slicnih karakteristika kao beriba. Ovdje kod nas ima ga koliko god ocemo, ali nije svugdje isti, u dubljim sumama drvo mora rasti brze da dodje do Sunca pa su ravniji i dulji (lakse pronaci ravno drvo kakvo nama treba). Ove stapove posjeko sam na Viskovu, vrlo je dobro prije rezanja stabla iliti stapa dobro pregledati drvo sa svih strana jer nekad s jedne strane drvo izgleda ravno a s druge je cijelo krivo, a nema smisla rezat drvo koje nam nece sluziti. vrlo je vazno da drvo sjecemo u kasnu jesen ili zimu, kad drvo nije puno lisca i karakteristike su mu bolje.
b) debljina drva, cesto u prirodi kad vidite veliku granu izgubite dojam koliko je zapravo debelo drvo, stoga nebi bilo lose imati neki centimetar subler ili sta slicno pa da malo izmjerite debljinu. E sad debljina je vrlo bitna kasnije za karakteristiku berimbau. Drvo Jasena po mojim iskustvima je nesto teze od beribinog, a mozda za nijansu slabije. Stoga morate naci omjer tezine (debljine) i napetosti drva. Moji berimbaoi su debljine cca 25 mm u promjeru, sto znaci da drvo koje uzimate mora biti cca 32 mm na vise jer dio otpada na koru a dio ostruzete (kasnije na slici).
c) duljina drva, naravno uvijek odrezete veci dio drva jer ne znate koji cete dio iskoristit. Drvo nije svugdje jednake debljine i jednako ravno, isto tako treba pazit i uzeti dio drva koji ima minimalni broj kvrga, i po mogucnosti izbjegavati kvrge na sredini stapa (pogotovo vanjske strane) radi toga sta su tamo najvece sile. Kasnijom obradom i savitljivosti stapa odlucujete oce li drvo biti duze ili krace. Ako je vise savitljivo neka bude krace, ako je manje savitljivo neka bude duze.
3. krece sturganje kore (drva) do odredjene debljine (i tezine).

Kada smo drvo ostrugali i oblikovali do odredjene debljine pustamo da ga se susi (oko 2 mjeseca).
Napomena 1: Lakse je ostrukat koru i drvo odmah nakon sta ste ga sasjekli, nego nakon par mjeseci.
Napomena 2: Drvo vlazno je teze nego sto je suho tako da ne brinete ako je za nijansu teze.
4. Drvo koje susite nemojte drzat na velikoj toplini uz radiator, niti na kisi :) dakle hladno i suho mjesto.
5. Nakon sta ste drvo osusili krece zavrsna obrada sa smrgl papirom (pogodite za drvo) pozeljno je imati 2 tipa malo grublji i finiji.

6. Premazivanje drva s Firnisom, dobiva se iz lanenog ulja. Jasen je tvrdo drvo i sporo upija te je vazno da ga premazujemo s Firnisom jer je puno rijedje cistog lanenog ulja i brze upija. To je sredstvo koje impregnira drvo. Dosta je ljepljivo i treba da se osusi. Nakon 1-2 dana maknite ga sa Sunca jer dok je na Suncu ce se ljepiti.

7. Probajte lagano zategnuti stap da vidite dal je sve okey s njime i dal se isplati s tim stapom raditi dalje, ako je stap okey i izdrzao krecemo dalje, ako nije zao mi je ima jos pokusaja.
8. S jedne strane stapa donjeg i debljeg (jer lakse je drzat kad je tezi dio dolje nego na vrhu  ;D) radimo dio koji stanjujemo koji ce drzat zicu. Ti dijelovi mogu biti i radjeni skroz na spic pa moze sluzit i za nekog ubit  ;D ja vise volim radit ovako. Dakle malo zarezemo i onda s nozicem lagano skidamo prema kraju stapa. S druge strane stavljamo kozu koju zabijamo s cavlicima (prije zabijanja cavlica gledamo kako prirodno ide drvo da znamo kako ga zategnut i cavlice zabijemo da zica izmedju njih)

Na dio gdje se stavlja koza iskoristio sam 2 komada koze da bude deblje (jer zica zna zarezat kozu)... 2 komada koze zaljepimo UHU ljepilom.
Rezanje koze u krug, najlakse je zgubijom tj nabrusite (ostro) komad cijevi promjera 30 mm. Stavite na kozu i lupite dobit cete puno malih kolutica koje kasnije zaljepite (ako radite vise stapova odjednom). Ako radite jedan stap nije problem ni sa skarama. Koza se kasnije moze osmirglat da prati liniju drva.
9. Sada je vas stap vec pomalo gotovo spreman je za sviranje ali nam fali tikva i zica.

10. Tikvu bi bilo pozeljno oprati, to doslovno napravimo kao i pranje sudja :) Zicana spuzvica i ribaj. Lakse je dok je tikva cijela jer ce teze puknuti rubovi koje ribamo.

Zatim tikvu rezemo... zamislimo da tikva prati neku logicnu liniju makar je spljostena, odredimo od toga sredinu i od te sredine opet sredinu i tu negdje raspilimo. Nemojte se zeznut pa mislit da tamo gdje je vrat tikve da je to sredina, najcesce nije tako stoga je nejbolje mjerit od centra tikve tj dijela gdje cete kasnije stavit spagicu pa prema vratu tikve neku odredjenu velicinu pa tako u krug.

11. Sada tikvu cistimo iznutra, sjemenke tikve spremite u teglicu i posadite u vrt u 4 mjesecu (ali o tome nesto kasnije). Tikvu cistimo istom onom zicanom spuzvicom a ako bas ocemo mozemo i lagano sa smirglom proci na kraju.

12. Sad kad je tikva odrezana i ociscena stavimo joj spagicu, rupe na tikvi mozemo probusit nozicem ili laganom baterijskom busilicom svrdlo 6. kasnije prosirimo nozem ili skarama. Dvije rupice ne busimo preblizu jedna drugoj jer nam prilikom stavljanja na stap moze puknut cijeli taj dio izmedju rupica (ako je premali). Recimo negdje razmak 3,5-4 cm ovisno o velicini tikve.

13. Sada nam treba jos zica, koju mozemo naci u obrucu od autogume, slike tog postupka nemam jer je bio davno. Ali ono bitno je NOZ i neki sapun, pomogucnosti Kalijev sapun u kojeg noz svako tolko umacete da vam klizi dok rezete gumu (obavezno stavit rukavice osim ako ne zelite imati i zuljeve na rukama). Iz jedne gume dobijete oko 3 zice koje znaju biti dosta isfrkane. Potrebno ih je kasnije sa smirglom dobro ocistit od gume.
14. Frkanje zice i radjenje omcica s jedne i s druge strane. Jedna je samo za konop, a druga omcica mora biti velicine da prodje kroz tanji dio na stapu.

15. Izradimo baquetu iliti stapic za udaranje duljine 40 cm promjera cca 6 mm koji bi trebao biti od sto tezeg drva (bagrem) ili probate s bilo kojom drugom grancicom. Kamen uzmete iz prirode neki koji Vam odgovara. Konop kupimo u uzariji, najobicniji i najprirodniji.
16. Zategnete berimbau i vidite kako svira, ako je zvuk dobar, vas berimbao zajedno s tikvom mozete ukrasiti.
17. O ukrasavanju tikvi vise zna Morena ja sam ofarbao jednu, ona 10. Koristio sam male boje za drvo i KIST :)

Laganim i njeznim zamahom ruke mozete napraviti uzorke kakve god zelite  ;D ;D
Isto tako mozete ukrasiti berimbao.
18. Berimbao je potrebno na kraju polakirati. Ja sam koristio bezbojni lak. S time zastite boje ukoliko ste ukrasavali isto tako rijesite problem ljepljenja firnisa.

19.I vas berimbau je gotov i spreman da zasvira.

20. Izrada caxixija u jednom drugom prilikom...

Potreban pribor:

1. Stap - posjecen u sumi
2. Tikva - negdje se nadje, zna biti za kupit na placi ili zasadite sjeme pa cekate da izraste. Sadi se u 4 mjesecu zrela je u 10,11 i onda jos postupak susenja.
3. Staklo - negdje razbijete izlog :) Jako dobar materijal za guljenje jer kad se istupi samo ga prepolovite i opet imate ostrih dijelova za daljnji posao.
4. Pila za drvo
5. Kljesta za rad sa zicom.
6. Zicana spuzvica
7. Firnis - kupljen u Pevcu ne znam cijenu, nije vise od 40 kn
8. Lak za drvo - isto tako Pevec, ne znam cijenu
9. Kistovi - Pevec, Metro 7 kn 3 kom
10. Boje za ukrasavanje kupljene u starom gradu iznad robne kuce Korzo, tamo kupite i kist.
11. Konop, uzarija na Brajdi ima ga i drugdje 10ak kuna
12. Smirgl papir grublji i finiji.
13. Koza, kod postolara nazicate da Vam proda po duljini od 3 cm od njegovog sta radi, ili nadjite od starih cipela. Meni je naplatio 20 kn.
14. Kamen - plaza uz more, ili u Rjecinu
15. Zica -iz gume, tesko se nadje za kupit barem ja nisam. debljina 0,8 celik. Ja sam dobio kolut iz Njemacke iz Dunlopa.
16. Materijal za caxixi - nabavili mi ga Talijani cuo sam da ima u Merkuru ako negdje netko nadje neka javi, vidite na slici kako izgleda.

Eto to je to,
Ako netko ima volje raditi slijedece godine nek mi se slobodno obrati, sad mu se ne isplati ici u sjecu drva.
« Last Edit: July 08, 2009, 11:30:40 AM by Abadá »

Offline Morena

• che rera morena ha ahaihuterei la capoeira
  • CapRi
  • Full Member
  • ARTISTA
    • Jacobina Arte
    • Yahoo Instant Messenger - melevamorena
    • View Profile
    • Email
Odg: Berimbau tutorial by Abada
« Reply #1 on: July 06, 2009, 20:58:59 PM »
zice takve nema ovdje u okolici za kupit 100 %, znam jer sam ja obisla skoro sva takva mjesta i nemaju...(ukljucujuci trgovine kao arkada,metro, ducani s instrumentima..)

boje..ja sam iskljucivo akrilne koristila, teze je s njima radit (ako se naravno razumijete u to) al su najbolje jer u sebi vec imaju malo laka pa bolje izgleda

kistovi ili ti "četke"...trebaju vam razne debljine :P ovisi sto cete crtat/pisat

eto toliko od moje umjetnicke strane :)
Champions aren’t made in the gym. Champions are made from something they have deep inside; A DESIRE, A DREAM, A VISION

Offline Fogo - White_Insane

• CapRi
  • Hero Member
  • Aculeus - Telson - Chela
    • Jacobina Arte
    • ICQ Messenger - 150582737
    • MSN Messenger - white_insane@hotmail.com
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: July 06, 2009, 21:25:22 PM »
Svaka čast
Make this a StickyPost ako već nije ((:
Life is a journey full of adventures !!

Offline Goran Búfalo

• CapRi
  • Sr. Member
  • "neka bude i puno povrca, inace nista od mesa!"
    • Jacobina Arte
    • MSN Messenger - goran-k-bufalo@hotmail.com
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: July 07, 2009, 01:43:09 AM »
e svaka cast, wow!

Offline Drugged Tito*

• CapRi
  • Full Member
  • Omađijaj me
    • View Profile
« Reply #4 on: July 07, 2009, 04:01:07 AM »
naklon...

*Touro Lukic, Facebook
http://www.youtube.com/watch?v=rqgCvhGLpCQ&feature=related
"Ovo je mali korak za covjeka, a veliki za covjeculjka!"

Offline Touro

• CapRi
  • Full Member
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: August 09, 2009, 14:32:06 PM »
Da li tikvicu uberem pa osusim ili je pustin da se sama na stabljici osusi? I kako ju susim?

Offline zebra

• CapRi
  • Sr. Member
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: August 09, 2009, 14:57:48 PM »
ti lukicu samo pazi da ne stanes na nju..
oni koji hoće, imaju cilj; oni koji neće, imaju razlog

Offline Abadá

• Administrator
  • Hero Member
    • Jacobina Arte Rijeka
    • ICQ Messenger - 100660948
    • MSN Messenger - damirkov@gmail.com
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: August 11, 2009, 15:49:34 PM »
Pusti tikvu sto duze mozes na grani... dok ne pocnu jake kise utjecat na tikvu pa da pocne trulit... skines tikvu dok nije suha, dok je zelena, i kad je sazrila (to ces znati tako da kad je stisnes da vidis da stijenka nije mekana). Kad je skines je stavis na hladno i suho mjesto, negdje na propuh najbolje... i cekas da se sasusi...

Probaj je drzat negdje do sredine 10og ili cak 11 mjeseca

Offline Sereia

• CapRi
  • Newbie
  • ..izzy..
    • MSN Messenger - blackdiamondvk@hotmail.com
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: October 13, 2009, 12:59:46 PM »
bas si se potrudio! Lijepo profesionalno! :D
donesem ja tikvi kad budem isla doma, tamo ih bar treba biti ^^
WheN thE poWeR oF LoVe oVeRcoMes thE LoVe oF poWeR thE worLd wiLL kNow PeaCe...
You must be the change you want to see in the world!

Offline Pombinha

• CapRi
  • Full Member
    • ICQ Messenger - 211924538
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: October 13, 2009, 14:55:09 PM »
Moze moze HVALA

Abada
« Last Edit: October 14, 2009, 11:07:01 AM by Pombinha »
svakoga dana u svakom pogledu sve više i više napredujem...

* Recent Posts